Direct naar inhoud
Pali-Canon > Boek

Samyutta-Nikaya – De verzameling van thematisch geordende leerredes van de Boeddha – Deel 2


Dit boek bevat de integrale Nederlandse standaardvertaling van het tweede Deel van de Samyutta-Nikaya, ‘De verzameling van thematisch geordende leerredes’ van de Boeddha.

De Samyutta-Nikaya is in de traditionele telling – na de Digha- en de Majjhima-Nikaya – de derde verzameling (nikaya) van de Sutta-Pitaka: de ‘mand’ (pitaka) van leerredes (sutta’s) die aan de historische Boeddha en zijn belangrijkste leerlingen worden toegeschreven.

Deze collectie maakt deel uit van de Pali-Canon en vormt samen met de Vinaya-Pitaka (de ‘mand’ van de orderegels) en de Abhidhamma-Pitaka (de ‘mand’ met scholastieke teksten) het corpus van gewijde geschriften van de theravada. Deze Pali-Canon of Tipitaka (‘drie manden’) bevat de oudste bewaard gebleven geschriften van de boeddhistische traditie.

De Samyutta-Nikaya bevat 2904 sutta’s, verdeeld over uit 56 boeken (samyutta’s) die elk een bepaald thema behandelen. In de vele, vaak zeer korte sutta’s van de Samyutta-Nikaya, worden de radicale inzichten van de Boeddha in de menselijke natuur naar voren gebracht en wordt zijn unieke weg naar geestelijke bevrijding uit het lijden in deze wereld getoond.

Dit boek bevat een vertaling van het tweede Deel van de uit vijf Delen bestaande Samyutta-Nikaya, ‘De verzameling van thematisch geordende leerredes’ van de Boeddha, het Deel der oorzaken (Nidana-Vagga). De hele verzameling bestaat uit 56 boeken (samyutta’s), die elk een bepaald thema behandelen. In dit tweede Deel zijn daarvan 10 opgenomen.

NB De afbeelding van de omslag op deze pagina en op die van de bestelpagina, vermeldt een onjuiste deeltitel “Het Deel der schakels”. De huidige versie welke bij bestelling wordt toegezonden, vermeldt de juiste deeltitel: “Het Deel der oorzaken”.

Vertaler: Jan de Breet & Rob Janssen
ISBN: 9789056702304
Verschenen: 09/02/2011
Druk: 1e druk
Productvorm: Harde kaft
Pagina's: 373
Prijs: € 34,95 · E-boek: € 14,95 · Complete serie: € 139,90

Uw bestelling draagt direct bij aan beschikbaarheid en uitbreiding van de serie zonder winstoogmerk.