Direct naar inhoud
Pali-Canon > Boek

Samyutta-Nikaya – De verzameling van thematisch geordende leerredes van de Boeddha – Deel 1


Dit boek bevat de integrale Nederlandse standaardvertaling van het eerste Deel van de Samyutta-Nikaya, ‘De verzameling van thematisch geordende leerredes’ van de Boeddha.

De Samyutta-Nikaya is in de traditionele telling – na de Digha- en de Majjhima-Nikaya – de derde verzameling (nikaya) van de Sutta-Pitaka: de ‘mand’ (pitaka) van leerredes (sutta’s) die aan de historische Boeddha en zijn belangrijkste leerlingen worden toegeschreven.

Deze collectie maakt deel uit van de Pali-Canon en vormt samen met de Vinaya-Pitaka (de ‘mand’ van de orderegels) en de Abhidhamma-Pitaka (de ‘mand’ met scholastieke teksten) het corpus van gewijde geschriften van de theravada. Deze Pali-Canon of Tipitaka (‘drie manden’) bevat de oudste bewaard gebleven geschriften van de boeddhistische traditie.

De Samyutta-Nikaya bevat 2904 sutta’s, verdeeld over uit 56 boeken (samyutta’s) die elk een bepaald thema behandelen. In de vele, vaak zeer korte sutta’s van de Samyutta-Nikaya, worden de radicale inzichten van de Boeddha in de menselijke natuur naar voren gebracht en wordt zijn unieke weg naar geestelijke bevrijding uit het lijden in deze wereld getoond.

Dit eerste deel van de Samyutta-Nikaya (Sagatha-Vaga) bestaat voornamelijk uit verzen en geldt als een van de meest inspirerende compilaties in de Pali-Canon. De thematiek is hoofdzakelijk ethisch van aard en de meeste sutta’s gaan over het boeddhistische levensideaal.

Vertaler: Jan de Breet & Rob Janssen
ISBN: 9789056702298
Verschenen: 08/01/2010
Druk: 1e druk
Productvorm: Harde kaft
Pagina's: 438
Prijs: € 34,95 · E-boek: € 14,95 · Complete serie: € 139,90

Uw bestelling draagt direct bij aan beschikbaarheid en uitbreiding van de serie zonder winstoogmerk.