Direct naar inhoud
Pali-Canon > Boek

Majjhima-Nikaya – De verzameling van middellange leerredes van de Boeddha – Deel 3


Dit boek bevat de integrale Nederlandse standaardvertaling van het derde deel van de Majjhima-Nikaya (MN), ‘De verzameling van middellange leerredes’ van de Boeddha.

De Majjhima-Nikaya is in de traditionele telling – na de Digha-Nikaya – de tweede verzameling (nikaya) van de Sutta-Pitaka: de ‘mand’ (pitaka) van leerredes (sutta’s) die aan de historische Boeddha en zijn belangrijkste leerlingen worden toegeschreven.

Deze collectie maakt deel uit van de Pali-Canon en vormt samen met de Vinaya-Pitaka (de ‘mand’ van de orderegels) en de Abhidhamma-Pitaka (de ‘mand’ met scholastieke teksten) het corpus van gewijde geschriften van de Theravada. Deze Pali-Canon of Tipitaka (‘drie manden’) bevat de oudste bewaard gebleven geschriften van de boeddhistische traditie.

De Majjhima-Nikaya bevat 152 ‘middellange leerredes’ van de Boeddha en is vooral gericht op de gemeenschap van boeddhisten en laat met name nieuwelingen op het Pad kennismaken met de grondslagen van de Leer en de boeddhistische praktijk.

Dit deel (Uparipannasa) bevat de laatste 52 leerredes (sutta’s 101-152), die ingedeeld zijn in vier hoofdstukken (vagga’s) van tien en één van twaalf. In dit deel zijn meer sutta’s van een latere datum opgenomen dan in de vorige twee delen.

Vertaler: Jan de Breet & Rob Janssen
ISBN: 9789056701093
Verschenen: 26/10/2005
Druk: 1e druk
Productvorm: Harde kaft
Pagina's: 477
Prijs: € 34,95 · E-boek: € 14,95 · Complete serie: € 82,95

Uw bestelling draagt direct bij aan beschikbaarheid en uitbreiding van de serie zonder winstoogmerk.