Direct naar inhoud
Pali-Canon > Boek

Aldus sprak de Boeddha – Bloemlezing


Een compact boek met de mooiste en belangrijkste teksten gekozen uit alle Nederlandse vertalingen van de leerredes van de Boeddha.

In ‘Aldus sprak de Boeddha’ zijn de teksten thematisch geordend rond het leven en de leer van de historische Boeddha. Het leven van Siddhattha Gotama wordt verteld aan de hand van bekende sutta’s uit de Canon. De centrale begrippen van de boeddhistische leer worden uitgelegd aan de hand van passages uit die sutta’s – dichter bij de daadwerkelijke woorden van de Boeddha kan men niet komen.

De boeddhistische leer is overgeleverd in vele duizenden pagina’s tekst, waardoor het moeilijk is om in een kort bestek een idee te krijgen van die leer. De samenstellers van deze bloemlezing, Jan de Breet en Rob Janssen, hebben uit de gehele Pali-Canon teksten bijeengebracht waarin de Boeddha zelf uitleg geeft over belangrijke begrippen als ‘de vier Edele Waarheden’, wedergeboorte, karma, de ‘keten van afhankelijk ontstaan’ etc.

In de fragmenten spreekt de Boeddha tot zijn volgelingen, maar geeft ook advies aan koningen. Hij spreekt leken toe, en gaat in gesprek met asceten die andere ideeën hebben over hoe men dient te leven. Sommige teksten zijn heel poëtisch, andere vooral praktisch. Naast de Boeddha zelf komen ook zijn leerlingen aan het woord: zijn belangrijkste leerling, Sariputta, maar ook de non Dhammadinnā die door de Boeddha wordt gezien als de belangrijkste leerling die over de Dhamma spreekt, en anderen .

Deze bloemlezing is niet alleen een kennismaking met de taal van de canonieke literatuur, maar ook een ideale zelfstandige introductie in de boeddhistische leer, met helder inleidingen en noten. Ook voor de meer ervaren lezer van de Canon is het een fijn boek om altijd bij de hand te hebben, voor op het nachtkastje, in de koffer of de werktas. De twee leeslintjes helpen om snel lievelingspassages terug te kunnen vinden.

Vertaler: Jan de Breet & Rob Janssen
ISBN: 9789492166272
Verschenen: 26/09/2022
Druk: 4e, herziene druk
Productvorm: Harde kaft
Pagina's: 275
Prijs: € 24.95

Dit boek kan vanaf 26 september 2022 besteld worden.