Ter gelegenheid van het 25-jaar jubileum van de Canon-vertalingen in het Nederlands is er vanaf 26 september 2022 bij de lokale boekhandel en online een speciale jubileum-editie te bestellen van de bloemlezing ‘Aldus sprak de Boeddha’.
De eerste vertalingen
In 1997 begonnen Jan de Breet en Rob Janssen met het vertalen van de Pali-Canon in het Nederlands. Na de verschijning van de Digha-Nikaya, de lange leerredes van de Boeddha, drong uitgever Gerolf T’Hooft er op aan, om uit het enorme corpus van de Pali-Canon een bloemlezing samen te stellen in plaats van alle sutta’s op volgorde te gaan vertalen. Dat leidde tot de eerste druk van ‘Aldus sprak de Boeddha’, waarin de teksten thematisch zijn geordend rond het leven en de leer van de historische Boeddha.
Vijfentwintig jaar later komt er niet alleen een herziene uitgave van de Digha Nikaya uit, maar ook een jubileumuitgave van ‘Aldus sprak de Boeddha’. Net als alle ander boeken van de serie is deze herziene uitgave nu een hardcover, en vanwege de feestelijke gelegenheid heeft de uitgever er een extra mooi boek van gemaakt, met o.a. twee leeslintjes in bijpassende kleuren.
In de eerste druk waren de meeste teksten nog nooit in het Nederlands verschenen. Terugkijkend in de tijd is de evenwichtige tekstkeuze van Janssen&de Breet een geweldige prestatie: door sutta’s die verspreid liggen over duizenden pagina’s bijeen te brengen in een handzaam boek ontstaat er een gedegen overzicht van de boeddhistische leer, hetgeen nog versterkt wordt door de inleidingen bij de teksten.
Inmiddels zijn vrijwel alle teksten verschenen in boekvorm. In de loop der jaren hebben de vertalers lang nagedacht over de exacte vertaling van bepaalde termen die steeds terugkomen in de teksten, waardoor sommige sutta’s in boekvorm wat anders zijn dan hoe ze in de eerste bloemlezing waren verschenen. Voor deze jubileum-uitgave is daarom goed gekeken naar de keuzes die Janssen&de Breet over de jaren hebben gemaakt.
Het boek bevat ook nog enkele teksten (bijvoorbeeld uit de Vinaya, de orderegels voor monniken en nonnen) die nog altijd niet in het Nederlands zijn verschenen.