Magazine van de stichting Vrienden van het Boeddhisme - 6 april 2019
WELKOM TEKSTEN ARCHIEF STICHTING CONTACT LINKS ZOEKEN
Artikelen Nieuwsberichten Beschouwingen

Welkom voorjaar 2019

In memoriam Rob Janssen

Op 23 maart j.l. overleed Rob Janssen, de Pali-vertaler en oud-voorzitter van de stichting Vrienden van het Boeddhisme, emeritus-hoogleraar klinische psychologie en persoonlijkheidsleer.
Het interview van Jacques den Boer met Rob Janssen Van misdienaar tot boeddhist is een prachtig document. We missen Rob.
Verder lezen

Voorbij de economie van de hebzucht

‘Greed is good’ is de bekende oneliner uit de film Wallstreet (1987). In de echte wereld was de econoom Milton Friedman een exponent van het neoliberalisme. Economie kan echter ook anders. De Duitse boeddhist Karl-Heinz Brodbeck schrijft erover in zijn boek Buddhistische Wirtschaftsethik.
Lees verder

Tsukumogami

Yōkai zijn monsters, geesten, en bovennatuurlijke verschijnselen uit de Japanse volkscultuur. Zij hebben een plek niet alleen in het Japanse straatbeeld, maar ook in het Japanse boeddhisme. Tsukumogami zijn bijzondere yōkai. Het zijn door mensen gemaakte voorwerpen zoals strosandalen, maar ook muziekinstrumenten. Ze kunnen wraakzuchtig zijn, maar volgens de legendes ook boeddha’s worden. Een kritiek op de economie van ‘rupsje nooit genoeg’?
Lees verder

Boeddhisme in de uitverkoop?

Ursula Baatz schreef in 2018 een artikel in Buddhismus aktuell. Jan de Breet vertaalde het onder de titel Boeddhisme in de uitverkoop? Een citaat: ‘…helaas brengt de verwetenschappelijking van de boeddhistische meditatiepraktijk (in het Westen red.) een hele reeks ongewilde bijwerkingen met zich mee. Wat kan men aan meditatie meten?
Lees verder

Boeddhisme is geen therapie

In Tricycle van voorjaar 2018 verscheen het artikel Are you looking to buddhism when you should be looking to therapy? De subtitel maakt duidelijk waar de auteur staat: ‘Het ultieme doel van de boeddhistische praktijk is niet geestelijke gezondheid.’
Lees verder

Heeft een hond de Boeddhanatuur?

‘Sinds Antisthenes me heeft bevrijd ben ik geen slaaf meer. Hij onderwees me wat van mij is en wat niet van mij is. Een eigenschap is niet van mij, familie, gezinsleden, vrienden, reputatie, vertrouwde plekken, omgaan met mensen – al deze dingen zijn niet van mij…’ Antisthenes was een filosoof die leefde in Athene van 440 tot 365 v.Chr. Doet deze uitspraak niet denken aan wat de Boeddha ooit zei? Erik Hoogcarspel legt het je uit. Lees verder

‘Na regen komt zonneschijn’ - Boeddha

In het grappige, informatieve, maar onderhand serieuze boekje: I can’t believe it’s not Buddha bespreekt auteur en boeddhistische leraar Bodhipaksa 50 boeddhistische nepspreuken met hun herkomst.
Lees verder

Column

‘Met stijgende verwondering volgde ik zijn gedrag. Bij een van de volgende vragen zweeg hij. Hij keek de zaal in, wachtte en gaf toen zelf een antwoord.’
Lees de column van Guus van Holland verderTerug naar Artikelen