Magazine van de stichting Vrienden van het Boeddhisme - 23 september 2017
WELKOM TEKSTEN ARCHIEF STICHTING CONTACT LINKS ZOEKEN
Artikelen Nieuwsberichten Beschouwingen

Welkom najaar 2017

Het belang van nonnen en monniken

De Delftse bhikkhuni Ayya Vimala schreef voor het Magazine een interessant artikel over de belangrijke rol van boeddhistische nonnen en monniken. We zijn hun dank verschuldigd. Want, schrijft ze: ‘Het zijn de monniken en nonnen die ervoor hebben gezorgd dat wij vandaag de dag nog steeds de mogelijkheid hebben om de Leer te horen en om juist te mediteren.’
Lees verder

De oprichting van de Nonnenorde

Het Gotamisutta is een van de opmerkelijkste soetra’s van de Pali Canon. Hierin vraagt Mahapajapati Gotami aan haar pleegzoon, de historische Boeddha, om vrouwen toestemming te geven non te worden. Wetenschapper Bhikkhu Analayo vergelijkt in zijn boek ‘The Foundation History of the Nuns' Order’ meer dan zeven verschillende versies van dit verhaal.
Lees verder

Wat Theravada en Mahayana verbindt

De Sri Lankaan Walpola Sri Rahula stelde het boeddhistisch oecumenisch document Basic Points Unifying the Theravāda and the Mahāyāna op.
Lees verder de vertaling van dit document, over wat boeddhisten verbindt.

Met helpende handen naar de markt

De Verhevene keek naar het leven vanuit het geheel. Maar in het Westen zijn de leringen van de Boeddha over maatschappelijke, economische en politieke onderwerpen weinig bekend. Bhikkhu Bodhi schreef een belangwekkende bloemlezing over de aanwijzingen van de Boeddha voor een harmonieuze samenleving.
Lees verder

Betekent leven lijden?

‘Is de overgeleverde Leer van de Boeddha dat al het leven lijden betekent en dat hij dit een waarheid noemde, achterhaald of zelfs een verkeerde interpretatie? Is het niet zo dat de Boeddha zelf altijd glimlachend uitgebeeld wordt, terwijl in bijna ieder klaslokaal in Europa een lijdende Jezus met pijn in het gezicht aan een kruis hangt?’ Karl-Heinz Brodbeck gaat in zijn vertaalde artikel uit Buddhismus aktuell er dieper op in.
Lees verder

NICHIREN

In Saddharma (’de goede leer’), de historische voorganger van dit Magazine, verscheen in juli 1969 een artikel over de Nichiren, die in zijn tijd fors omstreden was. ‘Na een uiterst kritisch onderzoek van alle beschikbare teksten, koos Nichiren tenslotte het Lotus-sūtra als zijns inziens de meest zuivere weergave van het orthodoxe boeddhisme.’
Lees verder

Mijn citaat

‘Mijn citaat’ is van André Kalden, voorzitter van de 50-jarige Vrienden. Hij schrijft over het nog steeds actuele citaat van de Boeddha: ‘Mijn leerlingen dekken mijn gedrag niet toe en ik verwacht dat ook niet van mijn leerlingen.’ Kan het duidelijker?
Lees verder

Column

‘Toen het werk was gedaan, sloeg de leegte toe. Obsessie maakte plaats voor leegte. Vrijheid, menen velen die niet meer hoeven te werken. Ik wist me geen raad,’ schrijft onze columnist Guus van Holland.
Lees verder

Terug naar Artikelen