Magazine van de stichting Vrienden van het Boeddhisme - 9 september 2016
WELKOM TEKSTEN ARCHIEF STICHTING CONTACT LINKS ZOEKEN
Artikelen Nieuwsberichten Beschouwingen

Welkom najaar 2016

Over nummers, vrouwen en interessante persoonlijkheidstypen

De filosofe Hilde Debacker schrijft boeiend en leesbaar over de vertaling van deel 1 van De verzameling van numeriek geordende leerredes (Anguttara-Nikaya). Het boek van de enen, de tweetallen en de drietallen. Ze is lovend, maar: ‘Wat mij raakte in negatieve zin was de overheersende houding ten aanzien van vrouwen…’
Lees verder

De stem der dieren

Bob Isaacson was 25 jaar lang advocaat in mensenrechtenzaken, maar komt nu op voor dierenrechten. Hij meent dat het tijd is dat ook boeddhisten oog hebben voor de omstandigheden van dieren. ‘Het aantal dieren dat jaarlijks wordt geconsumeerd, neemt in onwaarschijnlijke mate toe. En mede boeddhisten die er ondanks Boeddha’s leringen niet van afzien dierlijke wezens aan te wenden als voedsel, hebben daarin een aandeel.’
Lees verder

Nietzsche en het boeddhisme

Nietzsche’s zuster Elisabeth was een overtuigd aanhangster van het nazisme en heeft haar best gedaan om het werk van haar broer in die kringen populair te maken. Helaas kleeft dat nog steeds aan hem en zijn werk, dat zeer veelzijdig is en niet terug te brengen tot een enkel systeem. Filosoof Erik Hoogcarspel schrijft in deze aflevering over de betekenis van Nietzsche voor boeddhisten.
Lees verder

De eerste westerse boeddhist: Iers en dwars

De boeddhistische bevolking van Birma (Myanmar) droeg U Dhammaloka op handen. In de ogen van de Britse koloniale overheersers en christelijke missionarissen, die hij steevast hemelpiloten (sky pilots) noemde, was hij echter een lomperik, een atheïst, een opruier van de ‘inlanders’ en een revolutionair, die het zwijgen opgelegd moest worden. Deze mogelijk allereerste westerse boeddhistische monnik kwam niet uit de Engelse middenklasse en was atheïst. Is hij daarom ‘vergeten’?
Lees verder

OnZen, het masochistisch universum van Jan Bor

‘Het is een eerlijk essay, moedig, soms zelfs overmoedig gezien de grote aanhang die zen in Nederland heeft. Bor is niet bang zijn nek uit te steken, twijfels te beschrijven en forse kritiek te uiten,’ schrijft filosoof Erik Hoogcarspel over OnZen van Jan Bor. In hoeverre heeft hij een punt?
Lees verder

Mijn citaat

‘Zen laat je nooit meer los’, las Tom Hannes ergens in de late jaren 1980. Waarschijnlijk in de Inleiding tot het Zen-Boeddhisme van D.T. Suzuki. Hoe zit dat nu? Hij schrijft er pakkend over.
Lees verder

Column

Daar zat Guus van Holland gewoon te zitten. Stiekem met een hoofd vol verwachtingen. Hij liet gedachten komen en gaan.
Lees verder



Terug naar Artikelen