Magazine van de stichting Vrienden van het Boeddhisme - 10 juni 2016
WELKOM TEKSTEN ARCHIEF STICHTING CONTACT LINKS ZOEKEN
Artikelen Nieuwsberichten Beschouwingen

Ten geleide zomer 2016

Het Verenigd Koninkrijk is geen wereldmacht meer. De tijd van de felle pamflettenstrijd in de victoriaanse tijd voor en tegen het boeddhisme is passé, maar de belangstelling voor het boeddhisme en de historische Boeddha toen en nu is onverminderd groot. Maar welk boeddhisme en welke historische Boeddha?
We weten dat het boeddhisme dat sinds de negentiende eeuw in het Westen de ronde doet, een boeddhistische hybride is. Het was een bewuste poging van boeddhistische modernisten om het traditionele boeddhisme salonfähig te maken voor de westerse exportmarkt. D.T. Suzuki was een van deze modernisten. David L. McMahan en anderen hebben over dit modernisme gepubliceerd.

Sinds de heppienes-industrie zich op het boeddhisme gestort heeft, circuleren er allerlei uitspraken van de Boeddha op wenskaarten en op het world wide web. Vaak zijn het verbasteringen of totaal onjuiste weergaves van wat toegeschreven wordt aan de Verlichte. Jan de Breet vraagt in zijn bijdrage aan Mijn citaat aan de lezer om hierbij stil te staan.
Jan de Breet, welkom in de redactie van het Magazine.Terug naar Artikelen