Magazine van de stichting Vrienden van het Boeddhisme - 7 december 2015
WELKOM TEKSTEN ARCHIEF STICHTING CONTACT LINKS ZOEKEN
Artikelen Nieuwsberichten Beschouwingen

Welkom winter 2015

In Duitsland staat een boeddhistisch huis

Het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hadden in de negentiende eeuw, toen het Westen kennismaakte met het boeddhisme, een koloniaal rijk waar ook boeddhisten woonden. Tsaristisch Rusland rukte in de eeuwen daarvoor steeds verder oostwaarts op en had boeddhistisch gebied ingelijfd. Duitsland, dat net verenigd was, bezat geen boeddhistische koloniale gebieden. Het boeddhisme aldaar is 150 jaar jong. Een van de eerste Duitsers die beïnvloed zijn door het boeddhisme was de filosoof Arthur Schopenhauer. Veel van zijn kennis over het boeddhisme ontleende hij aan onderzoek van Isaac Jacob Schmidt.
Lees verder

Schopenhauer: de eerste westerse ‘boeddhist’

De filosoof Arthur Schopenhauer heeft de naam een cynicus te zijn, terecht of onterecht. Maar op een citatenwebsite is deze uitspraak van hem te vinden: ‘De meest geschikte aanspreekvorm tussen mensen is “lotgenoot”.’ Op een dergelijke site gaan we niet af. We vroegen Erik Hoogcarspel te schrijven over de eerste westerse ‘boeddhist’.
Lees verder

De weg van lama Anagarika Govinda

Rob Janssen brengt in zijn artikel de herinnering aan zijn leraar lama Anagarika Govinda (Ernst Lothar Hoffmann 1898-1985) tot leven. Hij was niet alleen een groot kenner van de filosofie en de psychologie van het boeddhisme, maar ook een begaafd kunstenaar en mysticus. ‘Maar ver daarbovenuit een waarachtig mens!’
Lees verder

‘Ik heb niks met heiligheid’

In deze aflevering een interview met ‘Dierbare Vriend’ Varamitra, die op 2 oktober Rob Janssen als voorzitter van de Vrienden van het Boeddhisme opvolgde. Zomaar een citaat: ‘Het volgen van de Weg is geen individuele zaak. Het is niet toevallig dat het Derde Juweel de gemeenschap is van de beoefenaren van de dharma: de sangha. We zitten met z’n allen in een soort slijptrommeltje vol juwelen. Je slijpt jezelf glad langs de wand en langs elkaar!’
Lees verder

‘Mijn citaat’ Jules Prast

‘Wie niet kan delen, kan ook niet vermenigvuldigen’, luidt het motto van Jules Prast. Prast is onder andere bekend van zijn bijdragen aan het Boeddhistisch Dagblad. In dit magazine deelt hij zijn bijzondere relatie met de Hart Soetra.
Lees verder

De Hart Soetra als meditatie-richtlijn

In het meditatie-themanummer van Buddhismus aktuell van eerder dit jaar is een gedachtewisseling opgenomen met de Duitse khenpo Karl Brunnhölzl over de Hart Soetra. De kerngedachte van deze soetra is: ‘De door ons gekende wereld bestaat niet.’ Hier vindt u een licht bewerkte vertaling van het artikel.
Lees verder

Column Guus van Holland

Guus van Holland is vriend van Shambhala Leiden en dus spreekt het boeddhisme hem aan. Maar de Boeddha is hij niet, beseft hij: ‘Ik ben slechts een zoekend mens.’ Herkenning!
Lees verderTerug naar Artikelen