Magazine van de stichting Vrienden van het Boeddhisme - 9 september 2015
WELKOM TEKSTEN ARCHIEF STICHTING CONTACT LINKS ZOEKEN
Artikelen Nieuwsberichten Beschouwingen

Welkom najaar 2015

Het verscheiden en verschijnen van het zelf

Het begrip ‘zelf’ heeft een lange geschiedenis, beginnend ruim voordat het boeddhisme hier neerstreek. Filosoof Erik Hoogcarspel beschrijft de avonturen van dat zelf in het moderne Westen. ‘Het zelf is vermoord door de wetenschap, het dagelijkse leven gaat gewoon door.’
Lees verder

De ui en het zelf

‘Een gapend niets in onze kern is verontrustend: we kunnen ons nergens aan vastklampen. Gevoelens van onwerkelijkheid en onzekerheid zijn het gevolg’, stelt filosoof David Loy. Dit ‘niets’ speelt een belangrijke rol in ons leven – en niet zelden een onheilzame. Juist daardoor is dat niets het startpunt van het spirituele pad.
Lees verder

‘Ik’ is een werkwoord

‘Ik’ is een werkwoord. De boeddhistische wetenschapper Andrew Olendzki gebruikt deze vergelijking metaforisch om uit te leggen hoe een ik ontstaat, namelijk door wat we doen in ons dagelijks leven. Daden dus, handelingen waarvan wij zelf de eigenaren zijn, zoals boeddhisten zeggen. Olendzki: ‘De vorming van een ik komt tot stand door tussenkomst van vastklampen of afstoten. Het ontstaan van een ik is een proces, en het restproduct daarvan is een zelfbeeld.’
Lees verder

Besta ik, of besta ik niet?

‘Besta ik, of besta ik niet?’ – een levensvraag voor westerlingen, die – naar men beweert – gehecht zijn aan hun individualiteit. En hoe! De Boeddha had wel iets anders te doen dan daarover te filosoferen. Thanissaro Bhikkhu, Amerikaans theravada-monnik en Pali-vertaler, beantwoordt de vraag en licht dit toe.
Lees verder

Strijd in stilte

‘Een stilteretraite is uitdagend voor wie zijn ervaringen en gevoel graag deelt.’ Een banaliteit, waarmee de kous snel af is? Neen, absoluut niet.
Lees verder

Mijn citaat Doshin Houtman

‘Het citaat heeft betrekking op het tweevoudig denken: hoe kun je onheilzame gedachten vervangen door heilzame.’ Wonderlijk hoe ‘het citaat’ van Doshin Houtman, die mede een bijdrage leverde aan de VvB-themadag over karma, aansluit bij de voorgaande artikelen.
Lees verder

Metta-meditatie

‘Metta is de grondenergie van een vrije geest – vrij van beoordelingen en concepten.’ Toeval dat onze redacteur (a.i.) Ine van Schaik dit artikel aantrof in Buddhismus aktuell, en het vervolgens licht bewerkte en vertaalde?
Lees verder

Magazine VvB digitaal erfgoed

Niets is blijvend – alles gaat voorbij, dus waartoe merkt de Koninklijke Bibliotheek de website van het VvB-magazine aan als digitaal erfgoed?
Lees verderTerug naar Artikelen