Magazine van de stichting Vrienden van het Boeddhisme - 3 juli 2015
WELKOM TEKSTEN ARCHIEF STICHTING CONTACT LINKS ZOEKEN
Artikelen Nieuwsberichten Beschouwingen

Welkom juli-augustus 2015

Guanyin

Ongeveer tweeduizend jaar geleden trokken Indiase monniken naar China en verspreidden er het boeddhisme. Ze namen de bodhisattva van mededogen Avalokiteshvara mee, die er in de vrouwelijke vorm van Guanyin razend populair werd, zo ook in bijvoorbeeld Japan en Korea. Guanyin schiet iedereen te hulp die oprecht haar naam aanroept. Volgens de legendes en overlevering openbaart ze zich in diverse vormen, zoals die van een maagd, non of getrouwde vrouw. Ga mee op zoek naar wie het is die de klanken der wereld schouwt.
Lees verder

Zij is altijd soms

‘In alle soorten en vormen neemt Avalokiteshvara of Kuan Yin de centrale plaats in het boek in. Deze bodhisattva is het verlichte mensenkind van het Verre Oosten dat symbool staat voor grenzeloze wijsheid, grenzeloos mededogen en grenzeloze bevrijding.’ Zo beschrijft Dick Verstegen de bodhisattva van mededogen in zijn boekbespreking van Zij is altijd soms.
Lees verder

Diamantsnijder en Bliksemkliever,
tweemaal het sutra in het Nederlands

Het beroemde sutra van de Diamantsnijder, beter bekend als het Diamant-sutra, staat sinds kort in de Nederlandse vertaling door Rob Janssen op de website van de Vrienden van het Boeddhisme. Er zijn van dit mahayana-sutra nu twee vertalingen rechtstreeks uit het Sanskriet in het Nederlands voorhanden.
Lees verder

Mijn citaat

Alle levende wezens bevrijden gebeurt niet vanaf een kussentje, of vanachter een boek over mededogen, maar wordt beoefend in het dagelijks leven. Harriet Marseille schrijft over de vragen die dit bij haar oproept: ‘Ik voel me een “geëngageerde boeddhist” en sta vaak stil bij de vraag wat compassievol handelen is.’
Lees verder


Redacteur gevraagd

Voor het VvB-magazine (op de website) zoeken wij een redacteur wegens het vertrek van Jacques den Boer die de tijd gekomen vindt om terug te treden. Hij is graag bereid informatie over de functie te geven via idenboer@casema.nl.


Terug naar Artikelen