Magazine van de stichting Vrienden van het Boeddhisme - 1 februari 2015
WELKOM TEKSTEN ARCHIEF STICHTING CONTACT LINKS ZOEKEN
Artikelen Nieuwsberichten Beschouwingen

Vakantietip: op pad met Jizo

e mediterende langeafstandswandelaar Dirk Beemster komt al bij de start van het nieuwe jaar met een idee voor de vakantie 2015: een pelgrimage van 241 kilometer door Noordrijn-Westfalen, Duitsland. De tocht, die hij zelf vorig jaar maakte, duurt tien dagen en voert langs zeven boeddhistische centra en een hindoe-tempel. ‘Een betere vakantie kun je jezelf niet wensen,’ zegt hij.

De pelgrim vertrekt uit Essen bij het gelijknamige Zen-Institut voor een tweedaagse wandeling van 60 km naar Bochum. Van de zen-dojo (ZVD) aldaar is het 40 km naar Unna, maar de drukke stad Dortmund kan worden vermeden door een ritje per S-Bahn. Van het Buddhistisches Zentrum Unna van de Karma Kagyu-traditie is het maar 16 km naar Werne waar de pelgrim kan overnachten in het Kapucijner klooster, ook pleisterplaats voor pelgrims die op weg zijn naar Santiago de Compostella.

Van Werne gaat de tocht naar Hamm, waar de op één na grootste hindoeïstische tempel van Europa staat, de Sri Kamadchi-Ampal-tempel. Het is een kleurrijk gebouw met vele godenbeelden, een geestelijke en toeristische trekpleister. De volgende vier dagen gaat de tocht langs Lippstadt en Paderborn naar het eindpunt in Bielefeld, alle drie met zencentra.

Dirk Horai Beemster, zenwandelaar bij uitstek, heeft een website, www.jizopad.nl. De bodhisattva Jizo is de patroon van de wandelaars. Beemster geeft gedetailleerd informatie over een pelgrimspad van 6000 kilometer, zoals hij het noemt, langs boeddhistische centra in Europa, van Zen River in Uithuizen tot in Frankrijk, Italië, Spanje en nu ook Nordrhein-Westfalen.

Hij citeert de schrijver György Konrád die eens zei: ‘De wandeling neemt de plaats in van de lotushouding, op deze manier heb ik de oosterse praktijk om tot rust te komen een Europese draai gegeven.’ (jac.db)  

Terug naar Artikelen