Magazine van de stichting Vrienden van het Boeddhisme - 1 mei 2015
WELKOM TEKSTEN ARCHIEF STICHTING CONTACT LINKS ZOEKEN
Artikelen Nieuwsberichten Beschouwingen

Ten geleide mei 2015

Als de artikelen in deze editie een gezamenlijk thema hebben, dan is dit misschien ‘hoe wij de verschijnselen een plek geven’. Vaak gaat het goed, maar niet altijd. Dat komt doordat ons brein niet toegerust is om de enorme hoeveelheid zintuiglijke informatie te verwerken en die daarom grotendeels weg filtert. Dat maakt dat onze virtuele breinwereld botst met de werkelijkheid van de verschijnselen. Dikwijls vinden we onze draai, maar vraag niet hoe.

Karma kan een middel zijn om de verschijnselen een plek te geven, en wel zodanig dat het bevrijdt. Dat is de heilzame werking van karma. Het kan tot apathie en misbruik leiden, als het begrip uitgelegd wordt als ‘noodlot’. Het is boeiend om te lezen hoe Doshin Houtman en Jildi Mohamad Sjah van hun jungle hun woonplaats maakten. Of een paradijs, al is het maar voor soms.

Toen de verschillende boeddhistische tradities in de negentiende eeuw het Westen bereikten, maakten onze voorouders kennis met iets wat totaal anders is dan de joods-christelijke traditie. Het Achtvoudige Pad, de Vier Edele Waarheden, karma, nirvana, de Dharma… wat is dat? Langzamerhand raakten het Westen en de boeddhistische tradities bekend met elkaar. Toch blijft de vraag hoe wij het boeddhisme een plek in ons leven kunnen geven als de gebruikelijke woorden en begrippen tekortschieten. Daarover gaat het in het Duitse artikel. Misschien schrijven Doshin Houtman en Jildi Mohamad Sjah er ook over. Tussen de regels?


Terug naar Artikelen