Magazine van de stichting Vrienden van het Boeddhisme - 3 juli 2015
WELKOM TEKSTEN ARCHIEF STICHTING CONTACT LINKS ZOEKEN
Artikelen Nieuwsberichten Beschouwingen

Ten geleide juli-augustus 2015

Ik zou een geneesmiddel willen zijn voor de zieken, hun arts en helper totdat er geen ziekte meer is. Ik zou de brandende pijn van honger en dorst willen blussen met regens van voedsel en drank. Deze gloedvolle woorden over compassie schreef Shantideva vele eeuwen geleden in de Bodhicharyavatara. Karuna, compassie, mededogen, is een streven dat centraal staat in het boeddhisme. Jazeker: betrokkenheid bij het lijden van anderen, de wens om dit te beëindigen en jezelf opzijzetten voor die ander. Maar vooral ook prajna (inzicht).

Deze aflevering van het magazine van de Vrienden van het Boeddhisme is gewijd aan compassie. De bodhisattva van mededogen Avalokiteshvara en Guanyin, de vrouwelijke vorm van deze bodhisattva, zijn prominent aanwezig. De lezer treedt de wondere wereld binnen van de overlevering, van de legendes en van de springlevende devotie rondom de bodhisattva.

Zenleraar en auteur Dick Verstegen leidt ons op zijn beurt de intieme wereld binnen van Zij is altijd soms, het recente boek van Ton Lathouwers over ‘vrouwelijke gestalten van compassie’ waarin Kuan Yin centraal staat. Verstegen noemt dit terugreizen vanuit de meest intense vorm van liefde: de leegte die liefde is.

Alle levende wezens bevrijden gebeurt niet vanaf een kussentje, of vanachter een boek over mededogen, maar wordt beoefend in het dagelijks leven. Harriet Marseille schrijft over de vragen die dit bij haar oproept: ‘Ik voel me een “geëngageerde boeddhist” en sta vaak stil bij de vraag wat compassievol handelen is.’

Terug naar Artikelen