Magazine van de stichting Vrienden van het Boeddhisme - 7 januari 2015
WELKOM TEKSTEN ARCHIEF STICHTING CONTACT LINKS ZOEKEN
Artikelen Nieuwsberichten Beschouwingen

Nieuwe vertaling uit het Pali:
toespraken van de Boeddha over zintuigen en gevoelens


Jan de Breet en Rob Janssen
e gerenommeerde Pali-vertalers Jan de Breet en Rob Janssen hebben weer een dikke bundel leerredes van de Boeddha vertaald in het Nederlands. Het boek is het Deel 4 van de zogeheten verzameling van thematisch (soort bij soort) geordende leerredes (Samyutta-Nikāya). De verzameling telt vijf delen, waarvan de andere delen, ook deel 5, al eerder zijn verschenen.

Het nieuwe deel betreft de zes zintuiggebieden en de gevoelens, die immers het directe gevolg van de zintuiglijke indrukken zijn. Gevoelens vormen de belangrijkste bron voor het oprijzen van de begeerte, die volgens de Vier Edele Waarheden de oorzaak van al het menselijk lijden is. Zij spelen een wezenlijke rol bij het meditatieve ‘cultiveren van de aandacht’ dat in deel 5 uitgebreid wordt besproken. Veel grondige inleidingen en verklarende noten lichten de leerredes toe.

Het boek is verschenen bij de uitgeverij Bodhi in Rotterdam. ‘Deze nieuwe uitgeverij heeft medio 2014 alle beschikbare vertalingen van de Pali-Canon overgenomen van uitgeverij Asoka en is speciaal opgericht als herkenbare en veilige thuishaven voor dit omvangrijke vertaalproject,’ schrijft de uitgever, Gerolf G.P. T’Hooft, in een nawoord in het boek. ‘Delen die een tijdlang niet leverbaar waren, zullen – indien mogelijk – herdrukt worden en ook nieuwe delen zullen aan de reeks worden toegevoegd.’

De uitgeverij werkt er tevens aan ‘om op termijn de Nederlandse vertaling van de canonieke Pali-teksten ook digitaal en online toegankelijk te maken.’ De Breet en Janssen zijn al bezig met de vertaling van deel 1 van de Anguttara-Nikāya, De verzameling van numeriek geordende leerredes van de Boeddha. De uitgever besluit met een dankwoord aan de vertalers:

‘Met de beschikbaarheid van een nauwkeurige Nederlandse vertaling van de bronteksten van het klassieke boeddhisme is een belangrijke voorwaarde vervuld op basis waarvan in de komende decennia de Dhamma ook in onze cultuur tot bloei kan komen. Hun bijdrage daaraan is van onschatbare waarde.’

De volledige titel van het nieuwe boek luidt: De verzameling van thematisch geordende leerredes van de Boeddha, deel 4: Het Deel der zes zintuiggebieden (Salāyatana-Vagga). De prijs is € 44,95. Het boek is te bestellen bij Bol.com en de boekhandel.  

Jacques den BoerTerug naar Artikelen