Magazine van de stichting Vrienden van het Boeddhisme - 9 september 2015
WELKOM TEKSTEN ARCHIEF STICHTING CONTACT LINKS ZOEKEN
Artikelen Nieuwsberichten Beschouwingen

Magazine VvB digitaal erfgoed

e Koninklijke Bibliotheek (KB) – opgericht in 1798 – archiveert gedrukte publicaties uit en over Nederland, zodat deze voor (toekomstige) belangstellenden, onderzoekers en studenten beschikbaar zijn. Tegenwoordig komt veel informatie digitaal tot ons via internet, dat een vluchtig medium is. Daarom is de KB in 2007 begonnen met het archiveren van een selectie van Nederlandse websites. Inmiddels (zomer 2015) omvat de collectie 7600 sites, waaronder die van de Vrienden van het Boeddhisme (VvB).

Criteria voor de selectie van de KB zijn onder meer wetenschappelijke en culturele inhoud en innovativiteit ‘exemplarisch voor het Nederlandse deel van het web’. Maatschappelijke relevantie en populariteit spelen eveneens een rol.

Op 13 juli ontving de VvB via de mail het volgende bericht: ‘In het kader van het initiatief van de Koninklijke Bibliotheek (KB) om een selectie van Nederlandse websites te bewaren voor toekomstig onderzoek, willen wij ook uw website archiveren en voor lange tijd bewaren.’

Blijkbaar is de VvB-website ‘digitaal erfgoed’ en het behouden waard, in het kader van het Unesco Charter on the Preservation of the Digital Heritage uit 2003. Vanaf augustus is de VvB-website ‘algemeen beschikbaar voor het algemeen publiek’ via de KB. (km)  

Bron
Webarchief Koninklijke Bibliotheek

Terug naar Welkom