Magazine van de stichting Vrienden van het Boeddhisme - 21 juni 2014
WELKOM TEKSTEN ARCHIEF STICHTING CONTACT LINKS ZOEKEN
Artikelen Nieuwsberichten Beschouwingen

Redactioneel zomer 2014

Wonderlijk hoe een handvol kleine zaadjes kan uitgroeien tot een rijke oogst. De natuur doet haar werk, maar de tuinder moet de prille plantjes koesteren en de uitlopers opbinden voordat na enige tijd geoogst kan worden.

In de jaren zeventig kwam de Dalai Lama naar ons land en trof er een bodem aan waarin dharmazaadjes prima gedijen, zoals inmiddels wel is gebleken. Ook in Vlaanderen kwamen deze uitheemse zaadjes tot wasdom. Lees in het interview met Frank De Waele hoe dat bij hem verliep. Het zuidelijk halfrond biedt eveneens een geschikte voedingsbodem voor de dharma. Met Sri Lankaanse en Chinese gastarbeiders kwam de dharma naar een aantal landen in Afrika, signaleren wij in ons seizoensblad. Interessant om te volgen hoe de boeddhistische exoot in Afrika aanslaat.

Als de voorwaarden gunstig zijn, kan een gewas ook in een vreemde omgeving ontspruiten, waarbij het soms verrassende aanpassingen ondergaat. De beeldspraak kan worden voortgezet tot en met een veelbesproken aspect van het boeddhisme, de leer van karma. Boeddhisten in het Westen én in Azië hebben aan deze leer over de gevolgen van onze daden, in dit leven en erna, zeer uiteenlopende uitleg gegeven en doen dat nog steeds. Over de verschillen in dit opzicht tussen drie belangrijke stromingen brengen wij hier artikelen die uitnodigen tot nadenken en, naar wij hopen, ook tot discussie op onze themabijeenkomst over karma in november.

Nadenken is zeker ook geboden over een ander vitaal aspect van het hedendaagse boeddhisme dat veel meer aandacht verdient: de sociaalpolitieke oriëntatie van boeddhisten in de westerse samenleving. De Boeddha sprak over heilzaam gedrag met zijn monniken, maar ook met vorsten en met leken uit alle lagen van de maatschappij . Hij zag in de organisatie van de sangha een ‘zaaiplan’ voor een verlichte samenleving. Wij publiceren een opvallend schema van zenbeoefenaars in Den Haag waarin politiek en mindfulness worden gekoppeld. Heilzame vakantielectuur!


Terug naar Artikelen