Magazine van de stichting Vrienden van het Boeddhisme - 11 november 2014
WELKOM TEKSTEN ARCHIEF STICHTING CONTACT LINKS ZOEKEN
Artikelen Nieuwsberichten Beschouwingen

Ten geleide november 2014

Dit november-nummer van ons magazine is nog geheel gewijd aan de themabijeenkomst over karma die de VvB op 16 november heeft gehouden. Wij plaatsen een afrondend artikel in onze serie over karma, en korte levensbeschrijvingen van sprekers en discussieleider op de bijeenkomst.

Het artikel van Gerolf T'Hooft gaat in op vrijwel alle aspecten van karma die we in 2014 aan de orde hebben gesteld: vroege visies (Karma in de tijd van de Boeddha, Kamma in de theravada), andere Aziatische visies (Over karma, Karma in Oost-Azie) en westerse visies (Karma en de dood van God, Sociale rechtvaardigheid en karma). Het zet de kernvraag van de bijeenkomst, Boeddhisme zonder karma? weer midden in de schijnwerpers, en gaat ook meer dan andere schrijvers in op het vraagstuk van de wedergeboorte. Uit zijn conclusie:

“Het lijkt erop dat in de visie van de Boeddha wedergeboorte meer is dan een cultureel bijverschijnsel. Hoewel het ongetwijfeld behoorde tot de culturele context van het oude India, speelt het in het onderricht van de Boeddha een specifieke rol. Rekening houdend met het natuurlijke kortetermijnperspectief van de doorsneemens hanteert de Boeddha de notie van wedergeboorte als een middel dat moet leiden tot behoedzaamheid en alerte aandacht zonder dewelke het edele achtvoudige pad moeilijk bewandeld kan worden. Of ook zonder het perspectief van meerdere levens de beoefening van de Dhamma voldoende momentum kan krijgen, is een vraag die iedere beoefenaar zelf dient te stellen en te beantwoorden.”

Het karma-project heeft ook anderen geïnspireerd tot schrijven. Wij noemen Joop Romeijn, die op zijn blog reageerde op een aantal artikelen, en met name op de vraag Boeddhisme zonder karma?

Ga ook eens naar onze Facebookpagina (Facebook), en like de VvB. De Fb-pagina groeit en bloeit.

Vallen deze activiteiten in de smaak en had u toch al waardering voor de VvB? Word dan donateur (Word donateur). Het kan al voor een tientje.


Terug naar Artikelen